Naudinga žinoti

Maisto medžiagų etiketė

Kas nurodoma maisto medžiagų etiketėje?

Maisto medžiagų etiketė – informacinė pakuotės vieta, kurioje nurodoma, kiek vienoje maisto porcijoje yra kalorijų ir maisto medžiagų. Maisto medžiagos – tai riebalai, angliavandeniai, baltymai, vitaminai ir mineralai. Ši informacija svarbi norint sveikai ir subalansuotai maitintis. Etiketėje, kuri pateikiama ant visų supakuotų maisto produktų, nurodomas šių medžiagų kiekis: Riebalai Riebalų iš viso Sotieji riebalai Transriebalai

Pienas

Dažnai demonizuojamas ilgo galiojimo pienas: ar tikrai taip blogai, kaip galvojame

liekneksveikai.lt žiniasklaidoje. Šaltinis: Delfi.lt Pienas – bene labiausiai analizuojamas ir dažnai demonizuojamas maisto produktas. Vieni teigia, kad jis nereikalingas, kiti vartoja gausiai, treti – saikingai ir ieško kokybės. Dietistės Asta Bagdonaitė ir Evelina Pleterienė atskleidė, į ką renkantis pieno produktus būtina atkreipti dėmesį bei ar tikrai liesas ilgo galiojimo pienas mažiau naudingas už riebųjį. Mitybos specialistės

cukrus vaisiuose

Apie vaisius ir juose esantį cukrų

Ar vaisiuose esantis cukrus kenkia taip pat, kaip ir įprastas cukrus? Ne! Priešingai nei medus, cukranendrių cukrus, daug fruktozės turintis kukurūzų sirupas ir kitokių formų cukrus, kurio dedama į daugelį perdirbtų maisto produktų, cukrus vaisiuose vartojamas kartu su ląsteliena, kuri organizmui padeda daug lėčiau pasisavinti cukrų. Kai valgote maistą arba geriate gėrimą, kurių sudėtyje yra

Mitybos klaidos

Mitybos klaidos, kurios gali prišaukti net vėžį

liekneksveikai.lt žiniasklaidoje. Šaltinis: Delfi.lt Stresą patiriantys žmonės dažnai jaučia padidėjusį alkį arba priešingai – visai jį praranda. Sutrikęs sveikos ir reguliarios mitybos racionas gali sukelti rimtus sveikatos pažeidimus, kurie gali virsti depresija ar net skatinti vėžio atsiradimą. Atsidūrus stresinėse situacijose, organizme išsiskiria streso hormonai, dėl kurių padažnėja kvėpavimas, pulsas, pakyla kraujospūdis ir gliukozės kiekis kraujyje, padidėja prakaitavimas,

Mitybos planas

Unikalus kauniečio mitybos planas, po kurio dingo 28 kilogramai

liekneksveikai.lt žiniasklaidoje. Šaltinis: Delfi.lt Prieš daugiau nei ketverius metus kaunietis Ramūnas Staselis svėrė 97 kilogramus ir, kaip pats sako, valgė viską iš eilės. Pavargęs nuo vakarėlių bei liulančio kūno, vyriškis ėmėsi permainų ir šiandien džiaugiasi rezultatais. „Valgiau viską iš eilės ir bet kada, tiek naktį, tiek dieną, tiek sumuštinius, tiek kiaulieną, tiek čipsus ir dar alumi viską

Lieknėti

Lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata

liekneksveikai.lt žiniasklaidoje. Šaltinis Delfi.lt: Lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, net apie 80 proc. suaugusių žmonių bent kartą yra išbandę kokią nors dietą. Dietologų teigimu, daugiau nei du trečdaliai lieka nepatenkinti rezultatais ir gana greitai grįžta prie ankstesnių mitybos įpročių. Nepasitenkinimą rezultatais dažnai lemia tai, kad žmonės dietos planą susiranda internete, laikosi

Daiginti grūdai

Daiginti grūdai

Tikriausiai esate girdėję apie daigintus grūdus ir sėklas. Kai kam jie gali atrodyti kaip dar viena nauja tendencija, tačiau daiginti grūdai jau žinomi daugybę metų. Nors ir nukišti į atokiausią parduotuvės kampą, daiginti grūdai tampa vis populiaresni. Jeigu daigintus grūdus laikote dar viena greitai praeinančia mada, jums vertėtų apie juos sužinoti daugiau. Daiginami tik neskaldyti

Kaip maitintis žiemą

Mitybos specialistė pataria, kaip maitintis žiemą. Vištienos sultinio receptas

liekneksveikai.lt žiniasklaidoje. Šaltinis: Delfi.lt Prasidėjo kalendorinė žiema – su artėjančių švenčių laukimu, su kur ne kur jau pasirodančiu sniegu, žadančiu būsimus slidinėjimo malonumus. Vis dėlto, tai ir tas laikas, kai organizmui labiausiai trūksta natūraliai gaunamų vitaminų, kai silpsta imunitetas ir vis dažniau puola peršalimo ligos. Pasak mitybos specialistės Evelinos Pleterienės, kaip maitintis žiemą – ar organizmui

Marinuota mėsa

Parduotuvėje marinuota mėsa: pirkti ar vengti?

liekneksveikai.lt žiniasklaidoje. Šaltinis: Delfi.lt Vis labiau įsibėgėjant kepsnių ant laužo sezonui, mitybos specialistai pataria atkreipti dėmesį į kepti paruoštų produktų bei pusgaminių maistinę vertę bei sudedamąsias dalis. Nors marinatų receptų, kuriuos galima pasigaminti pačiam – pilna, tačiau pastebima ir nauja tendencija – lietuviai vis dažniau jau marinuotą, kepti paruoštą mėsą renkasi parduotuvių lentynose. Mitybos specialistai teigia, kad

Evelina Pleterienė

Mitybos specialistė Evelina Pleterienė: „Pradėjus sportuoti, reikia ne mažinti, o didinti maisto kiekį“

liekneksveikai.lt žiniasklaidoje. Šaltinis: 15min.lt Subalansuota mityba – vienas iš svarbiausių veiksnių, padedančių sportininkams pasiekti užsibrėžtų tikslų. Mitybos specialistė Evelina Pleterienė teigė, kad kone svarbiausias dalykas tiek pradedantiesiems, tiek profesionaliems sportininkams – reguliari ir subalansuota mityba: sotūs pusryčiai, pietūs, vakarienė bei du užkandžiai tarpuose.

Bendraukime Facebook

Atsiliepimai

2017 birželis, Silvija: „Tiksliai pagal pageidavimus sukurtas valgiaraštis. Skanu, sotu, sveika. Rezultatų nereikėjo ilgai laukti."
Daugiau atsiliepimų...

Naujienlaiškis


2017 © Lieknėk sveikai!
Svetainę sukūrė: Regulus.lt