Juodasis šokoladas – saldumynas, kuriuo reikėtų pasimėgauti

Juodasis šokoladasSaldainių, šokoladų, pyragėlių, tortų ir visų kitų įvairiausių saldėsių pasirinkimas prekybos centruose toks didelis, kad galima pagalvoti jog tai pirmo būtinumo prekė, ir be cukraus žmonės jau nebeįsivaizduoja savo gyvenimo. Ypatingai sunku apsipirkti tiems, kurie stengiasi sveikai maitintis, mažinti kūno antsvorį ar išlaikyti jau pasiektą rezultatą, taip pat tėvams kurie rūpinasi savo vaikų sveikata.

Šiais laikais cukrus taip plačiai naudojamas ir jau nebestebina sūrių maisto produktų etiketėje rasti sudėtyje esantį cukrų. Kasdien suvartojamo cukraus kiekiai šokiruoja, bet dar labiau šokiruoja nuolat augančių ligų susijusių su suvartojamo cukraus kiekiu skaičius – nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto ir su juo susijusiomis komplikacijomis.

Tačiau jei kruopščiai skaitysite maisto produktų etiketes ir atkreipsite dėmesį į cukraus kiekį esantį produkte, atrasite ne tik mažai cukraus turintį, bet ir sveikatai naudingų savybių turintį produktą – tai juodasis šokoladas.  Kalba eina tik apie kokybišką juodąjį šokoladą, kuriame yra 80% ir daugiau kakavos masės. Palyginimui šimte gramų šio šokolado cukraus bus apie 11-15g, pieniškame šokolade apie 50g, o baltajame dar daugiau. Taigi, jei negalite gyventi be saldumynų,  kasdien ramia sąžine pasimėgaukite keliomis sodraus skonio juodojo šokolado plytelėmis.

Na o kokia juodojo šokolado nauda?

  1. Padeda išsaugoti jaunystę. Kakavos pupelėse gausu antioksidantų, kurie lėtina senėjimo procesus, tame tarpe ir odos degeneraciją.
  2. Mažina širdies ligų riziką. Būtent kakavos sviestas juodajame šokolade mažina aterosklerozės riziką bei galimybes susidaryti trombams.
  3. Kalcio šaltinis. Juodasis šokoladas, kaip ir minėta aukščiau, yra maloni išimtis visų saldumynų tarpe. Jame esantys taninai turi antibakterinių savybių, kurios neleidžia susidaryti apnašoms, o fluoridai stiprina dantų emalį. Taip pat jame gausu kalcio, kuris labai reikalingas sveikiems dantims bei kaulams.
  4. Gerina nuotaiką. Juodajame šokolade yra žmogaus organizmui reikalingų riebalinių rūgščių, kurios dalyvauja smegenims išskiriant laimės hormoną endorfiną, tai tas pats hormonas, kuris išsiskiria po sporto.
  5. Gerina smegenų darbą. Viskas labai paprasta – šokolade esantys antioksidantai gerina kraujotaką, kuri atitinkamai greitina smegenų darbą. Todėl gerėja atmintis ir mąstymo greitis. Antioksidantai polifenoliai teigiamai veikia žmogaus atmintį.
  6. Atstato jėgas. Juodasis šokoladas iš tiesų padeda atgauti jėgas. Taip yra dėl epikatechino, jis gerina kraujotaką, bei paskatina mitochondrijų, esančių ląstelėse darbą. Be to, teobrominas pasižymi stimuliuojančiomis savybėmis.
  7. Mažina tikimybę susirgti vėžiu. Juodajame šokolade gausu flavonoidų, kurie mažina storosios žarnos ir odos vėžio išsivystymo tikimybę.

Na ir apibendrinant reikėtų pasikartoti – ieškokite daugiausiai kakavos masės turinčių juodųjų šokoladų, kurių sudėtyje yra mažiausiai cukraus. Jeigu sunkiai seksis ieškoti – rašykite, mielai išduosiu pora variantų.

Google GmailEmail
Daugiau sveikos mitybos receptų ir naudingų straipsnių rasite čia >>>

Bendraukime Facebook

Atsiliepimai

2017 birželis, Silvija: „Tiksliai pagal pageidavimus sukurtas valgiaraštis. Skanu, sotu, sveika. Rezultatų nereikėjo ilgai laukti."
Daugiau atsiliepimų...

Naujienlaiškis


2017 © Lieknėk sveikai!
Svetainę sukūrė: Regulus.lt